Semnat,

Semnat,
Scufita Galbena

17 august 2012

Idei dintr-un comentariu al basmului scoase din context. Umor in stare miraculoasa!


Rolul împăratului este decorativ, formal, el limitându-se la declanşarea acţiunii basmului. Chiar când declară război, împăratul nu se remarcă prin fapte de vitejie, cursul evenimentelor fiind schimbat de feciorul cel mic.

 În basmele româneşti de multe ori ei sunt denumiţi prin culori: Roşu-Împărat, Verde-Împărat, etc.(semafor pentru pietoni)

Naşterea lui Făt-Frumos este ilogică din punct de vedere raţional, însă tocmai prin neobişnuitul ei, faptele lui Făt-Frumos sunt justificate.

Eroina în basmul românesc este fata de împărat, care cel mai des se numeşte „Ileana Cosânzeana”. Calitatea dominantă a erionei este frumuseţea strălucitoare, comparată cu astrul zilei: „la soare te puteai uita, iar la dânsa ba”. Ea locuieşte într-un loc inaccesibil pentru un om obişnuit: „în lumea de dincolo”,  (adica era moarta? )

Personajele de acest gen sunt de obicei „pasive” şi există pentru a fii răpite de zmei

În basmele fantastice zânele pot apărea metamorfozate în broaşte sau păsări, care au puterea miraculoasă de a se da de trei peste cap, (Deci cand faceam exercitiile la sol la gimnastica in liceu, eram zana?!...ca aveam puterea miraculoasa de a ma da de trei ori peste cap :))))))))))) )

În alte basme zânele se însoţesc cu muritorii, pierzându-şi calitatea de nemuritoare. (Deci actiunea inversa din seria aia de filme cu vampiri "Twilight" )

Zmeii cunosc diferite ipostaze, el este de cele mai multe ori un monstru, făptură pluricefală(3,6,9 capete)...(daaa...serios? si ala cu 7 capete caruia ii da Fat Frumos 7 antinevralgice ca sa nu-l mai doara)

Mai rele decât zmeii sunt zmeoaicele. Zmeoaica bătrână îşi iubeşte cu patimă feciorii, răzbunându-i cu cruzime când sunt omorâţi. Ea are puteri uriaşe: zboară, se caţără pe munţi, îi împietreşte pe duşmani, mănâncă pomii, găureşte piatra, etc. (Misoginii) 

Două personaje cu apucături malefice sunt Gheonoaia şi Scorpia. Ele sunt de obicei surori şi personifică femeia rea, urâcioasă şi cicălitoare. Ele stăpânesc moşii întinse şi pedepsesc pe oricine care le calcă.(In traducere si adaptare...mama lui Zavoranca (ca personaj monden, ca n-am nimic cu ea personal...pamflet, trebuie luat ca atare...bla bla) cum il pedepsea pe Pepe...sau pe Oana....Vedeti de unde s-a inspirat?)
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu